STIL.

Dit online stiltelab komt voort uit het écht stiltelab van Hoge Fronten/Lieke Benders dat zich bevindt in Klooster Wittem en onderdeel uitmaakt van het langlopende project STIL. Vanuit deze plek creëert Lieke Benders samen met anderen een groeiende reeks performances, installaties en happenings rond de thema’s stilte en stilstand. Het gemaakte werk wordt tentoongesteld op verschillende plekken in Nederland en België.

STIL. wordt gerealiseerd in samenwerking met de coproducenten C-TAKT, Cultura Nova, Centriphery en Klooster Wittem en wordt daarnaast mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht, het bovensectoraal programma Nederland-België VERVE, Creative Europe, Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, VSB Fonds en het BankGiro Loterij Fonds.

STIL. de thema’s

Verhalen uit het stiltelab

In Klooster Wittem bevindt zich een écht stiltelab, waar theatermaker Lieke Benders gasten ontvangt om samen met hen de stilte te vangen. Auteur Saskia de Haas schrijft over de gebeurtenissen in het stiltelab en deelt die met het publiek. Je leest haar columns hier!

Jouw bijdrage aan het stiltedossier

Ook jij kunt bijdragen aan het stiltelab. Hoge Fronten/Lieke Benders is benieuwd naar jouw ervaringen met stilte. Wil je een mooi verhaal over stilte schrijven, heb je een mooie stilte foto gemaakt, ken je een prachtig gedicht of wil je een bijzonder filmpje of iets anders delen? Stuur jouw bijdrage dan in via onderstaand online formulier. Na controle door de websitebeheerder wordt jouw bericht toegevoegd aan het online stiltedossier.

Door: J. Peskens Stil in ‘mij’ Aan het eind van de wandeling begreep...

Door: Wiet Thijssen Een complex van vragen heeft ertoe geleid dat het afgelopen ...

Door: Monique Lindeijer Stilte Stilte geeft beweging in mijn zijn een veranderin...

Door: Philippe Cremers Gesprek tijdens L1- radioprogramma ‘De StemmingR...

Door: Maria Merken Tijdens een workshop zouden we een halve dag stil zijn en ook...

Door: Marinus van den Berg Het Marten Toonder monument – ook wel het Bommeldin...

Door: Jolanda Nijs Vandaag naar de opening van het stiltelab van Lieke Benders. ...

Door: Marinus van den Berg De trein tussen Haarlem en Leiden voerde me door een ...

Draag bij aan het stiltedossier

Je bijdrage wordt na goedkeuring van de websitebeheerder aan het online stiltedossier toegevoegd.

Vul de verplichte velden in.

STIL.de podcast

Podcasts over het belang van de tijd nemen, beter kijken, beter luisteren en over hoe ogenschijnlijke momenten van niets, niet leeg zijn.

STIL.de rondleiding is een theatraal audioverhaal in de Kloosterkerk van Klooster Wittem. Deze podcast is geïnspireerd op en in samenwerking gemaakt met een aantal medewerkers en vrijwilligers van dit bedevaartsoord. De meest bijzondere kenmerken van deze plek zijn niet de eeuwenoude fresco’s, de reusachtige zuilen en de met bladgoud belegde beelden. Maar het zijn de verzorgers en individuele bezoekers van nu, die hier, dag in dag uit, aanwezig zijn. Zij geven ziel aan deze plek.

Duur: 20 minuten
Geluidsontwerper en componist: Jolle Roelofs
Schrijver: Saskia de Haas
Stem: Lieke Benders en Judith Pol
Naar een idee van Hoge Fronten / Lieke Benders
Met dank aan: Klooster Wittem

STIL.het auditorium is een pop-uppodium waar verdiepende gesprekken met stiltekenners plaatsvinden. Gedurende een half uur, onder het genot van een kopje koffie, wordt er per gesprek een ander licht op stilte geworpen. Wetenschappers, maar ook filosofen, architecten en muzikanten doen hun verhaal. STIL.het auditorium vindt telkens op een andere plek in de publieke ruimte plaats. De verdiepende gesprekken zijn opgenomen en zijn te beluisteren als podcast.

Duur: 30 minuten
Geluidsontwerper en componist: Jolle Roelofs
Gespreksleiders: Lieke Benders en Peter Anthonissen
Barista: Saskia de Haas
Gasten: Marga Kattenberg, Kester Freriks, Jan-Hendrik Bakker en Koen Van Synghel
Naar een idee van Hoge Fronten / Lieke Benders
Met dank aan: Cultura Nova & C-TAKT