Uitgebreid interview met Lieke Benders in De Limburger

7 december 2022

Vandaag verscheen een uitgebreid interview met onze algemeen directeur én artistiek leider van Cultura Nova, Lieke Benders in De Limburger. Aan de hand van Nederlandse en Limburgse songteksten kom je meer over haar te weten. Je leest het complete interview hier.

??????????

Lieke Benders nieuwe artistiek leider Cultura Nova

25 augustus 2022

Lieke Benders wordt de nieuwe artistiek leider van Cultura Nova. Zij volgt Fiedel van der Hijden op, die dit jaar voor de laatste keer artistiek leiding geeft aan het festival. Benders die daarnaast ook het Maastrichtse gezelschap Hoge Fronten leidt, is verheugd met haar opdracht. “Ik heb het festival als maker de afgelopen twaalf jaar van binnenuit leren kennen. Tijdens die periode is er een wederzijdse vertrouwensband ontstaan, die kenmerkend is voor alle artistieke partners, vrijwilligers, publiek en de stad waarmee Festival Cultura Nova verbindingen aangaat. Ik zie er naar uit om die relaties vanaf oktober verder uit te bouwen.”

Benders (1980) groeide op in Sittard, studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht en woont in Heerlen. Sinds 2010 is zij algemeen directeur van Hoge Fronten. Haar functie als algemeen directeur en regisseur bij dit gezelschap blijft zij met haar nieuwe positie bij Cultura Nova combineren.

Lieke Benders - Hoge Fronten (Jonathan Vos Photography)

Lieke Benders coacht afstuderend performer Lieke van der Vegt

1 juni 2020

Lieke van der Vegt: “Mijn coach Lieke Benders leert me vanuit verschillende perspectieven te kijken naar de betekenis van mijn werk en de ervaring die ik mijn toeschouwers wil geven. Dat is erg waardevol en opent andere deuren.”

Lieke van der Vegt (1997) is afstuderend performer aan de Toneelacademie in Maastricht. Bij haar afstuderen wordt van der Vegt gecoacht door Lieke Benders en haar afstudeervoorstelling ‘WHAT’S IN MY EYE?’ wordt geproduceerd door Hoge Fronten, in coproductie met talentontwikkelingsorganisatie VIA ZUID. De voorstelling gaat, als de Corona maatregelen het toelaten, deze zomer in première. De voorstelling zit tussen ervaringstheater en beeldende kunst in en gaat over hoe onze identiteit gevormd wordt door de blik van de ander.

Een blikuitwisseling, een toenadering naar de ander. Samen verglijden we naar een nieuwe wereld waarin de oude, analoge toverkunst opnieuw wordt uitgevonden. We verdwijnen en verschijnen in één oogopslag. Droombeelden mengen zich met de realiteit. We raken verwikkeld in de mystieke werelden, achter onze ogen. Maar hoe kleuren we ze in?

Meer weten over Lieke van der Vegt? Neem eens een kijkje op haar website.

IMG_1679

Studenten Zuyd Hogeschool presenteren ‘oases van stil’

20 april 2020

Op maandag 20 april presenteerden de studenten die deelnamen aan de master ‘visual language & storytelling’ van de Maastricht Academy of Media Design and Technology (Zuyd Hogeschool) de concepten van hun ‘oases van stil’ gebaseerd op het werk van Hoge Fronten / Lieke Benders. De 5 groepen studenten hadden elk hun eigen concept uitgewerkt tot virtuele mock-ups, onderbouwd met een onderzoekspaper en video. Helaas waren er vanwege de Corona-crisis geen live presentaties, maar werden de concepten door de studenten toegelicht in een vergaderplatform. De eindpresentaties werden beoordeeld door Lieke Benders, Fiedel van der Hijden (Cultura Nova) en de docenten van de opleiding.

De vijf werkgroepen bewogen zich op diverse stiltevlakken, van ‘de leegte/stilte in jezelf opvullen met consumeren’ en ‘doorbreek de stilte/taboes en vooroordelen’ tot ‘de invloed van technologische ontwikkelingen op ons (stilte)gedrag in de trein’. Opvallend waren de groepen met de concepten ‘Opgelegde stilte’ en ‘Void’. ‘Opgelegde stilte’ is een idee voor een plafondprojectie die door geluid, dat bezoekers bewust of onbewust maken, verstoord wordt. En ‘Void’ een (stilte)beleving in een lift aan de hand van diverse sensorische prikkels en videoprojecties.

Bekijk ‘Void’, ‘Opgelegde stilte’ en een samenvatting van de overige projecten door Lieke Benders hier.

Opgelegde stilte

De ‘stilte’ van Hoge Fronten als onderwerp minor Zuyd Hogeschool

11 februari 2020

De komende maanden verdiepen studenten van Zuyd Hogeschool, van de richting MAMDT (Maastricht Academy of Media Design and Technology) zich in het thema ‘stilte’. Geïnspireerd door het werk van Hoge Fronten/Lieke Benders ontwikkelen zij in de komende weken een ‘oase van stil’ voor het centrum van Heerlen.

Op 11 februari organiseerde Hoge Fronten de startbijeenkomst van de minor in Klooster Wittem met een inleiding door Lieke Benders, een rondleiding door het klooster, een wandeling door de natuur met teksten van Saskia de Haas, een pelgrimslunch in de refter van het klooster én een lezing van Virginie Platteau over stilte in de kunst.

Startbijeenkomst minor

Hoge Fronten presenteert STIL.de podcast

6 december 2019

Vanaf vandaag is STIL.de podcast te beluisteren via Apple Podcasts! STIL.de podcast bevat diverse podcasts over het belang van de tijd nemen, beter kijken, beter luisteren en over hoe ogenschijnlijke momenten van niets, niet leeg zijn.

Zo zijn er verdiepende gesprekken met stiltekenners, zoals schrijver Kester Freriks, filosoof Jan-Hendrik Bakker en architect Koen Van Synghel, te beluisteren die per gesprek een ander licht op stilte werpen.

De podcast zijn te beluisteren via onze website, via Soundcloud en via Apple Podcast.

Hoge Fronten - logo STILde podcast