Uitgebreid interview met Lieke Benders in De Limburger

7 december 2022

Vandaag verscheen een uitgebreid interview met onze algemeen directeur én artistiek leider van Cultura Nova, Lieke Benders in De Limburger. Aan de hand van Nederlandse en Limburgse songteksten kom je meer over haar te weten. Je leest het complete interview hier.

??????????

Lieke Benders nieuwe artistiek leider Cultura Nova

25 augustus 2022

Lieke Benders wordt de nieuwe artistiek leider van Cultura Nova. Zij volgt Fiedel van der Hijden op, die dit jaar voor de laatste keer artistiek leiding geeft aan het festival. Benders die daarnaast ook het Maastrichtse gezelschap Hoge Fronten leidt, is verheugd met haar opdracht. “Ik heb het festival als maker de afgelopen twaalf jaar van binnenuit leren kennen. Tijdens die periode is er een wederzijdse vertrouwensband ontstaan, die kenmerkend is voor alle artistieke partners, vrijwilligers, publiek en de stad waarmee Festival Cultura Nova verbindingen aangaat. Ik zie er naar uit om die relaties vanaf oktober verder uit te bouwen.”

Benders (1980) groeide op in Sittard, studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht en woont in Heerlen. Sinds 2010 is zij algemeen directeur van Hoge Fronten. Haar functie als algemeen directeur en regisseur bij dit gezelschap blijft zij met haar nieuwe positie bij Cultura Nova combineren.

Lieke Benders - Hoge Fronten (Jonathan Vos Photography)

Hoge Fronten op festival MAAS!

14 augustus 2022

Hoge Fronten presenteert tijdens festival MAAS! drie verschillende programma-onderdelen.

Joke van Leeuwen leest voor
Tijdens MAAS! leest Joke voor uit ‘Heb je mijn zusje gezien?’, een prentenboek waarop regisseur Lieke Benders van theatergezelschap Hoge Fronten de beeldende, muzikale en vrolijke familievoorstelling ‘Heb je mijn zusje gezien?’ (2,5+) baseerde. De voorstelling gaat vanaf september in reprise op tournee door Nederland en Vlaanderen. Een klein liedje uit de voorstelling zal daarom tijdens het voorlezen niet ontbreken!
Datum: zondag 11 september
Meer informatie>>

Blank Space
Noa Gorissen, Rachel Zomerplaag en Frank Geurts i.s.m. Hoge Fronten
Blank Space neemt je mee naar je eigen mentale ‘tussenruimte’. Een actuele ‘state of mind’: hoe sta je in het leven? Aan de hand van verschillende stellingen creëert deze installatie hier een beeld van. De antwoorden worden ter plekke ‘live’ verwerkt en maken je gedachtepatroon van dit moment zichtbaar in een kunstwerk om mee naar huis te nemen.
Locatie: Stationshal Station Maastricht
Datum: zaterdag 10 september tussen 13.00 en 17.00 uur doorlopend

STIL.de stad
een theatraal audioverhaal over het Orleansplein door Hoge Fronten
Neem plaats op een van de banken en luister naar ‘STIL.de stad’. Het audioverhaal laat je het plein met andere ogen bekijken. Je ontdekt de verhalen achter de gevels. Over kleine en grote ergernissen zoals vuilnis, lawaai en fietsen. Maar ook over hulpvaardigheid, saamhorigheid en tevredenheid. Het audioverhaal is te beluisteren door het scannen van de QR-code op het bankje.
Locatie: bankje op het Orleansplein
Data: vrijdag 9 t/m zondag 11 september doorlopend

MAAS

Lieke Benders coacht afstuderend performer Lieke van der Vegt

1 juni 2020

Lieke van der Vegt: “Mijn coach Lieke Benders leert me vanuit verschillende perspectieven te kijken naar de betekenis van mijn werk en de ervaring die ik mijn toeschouwers wil geven. Dat is erg waardevol en opent andere deuren.”

Lieke van der Vegt (1997) is afstuderend performer aan de Toneelacademie in Maastricht. Bij haar afstuderen wordt van der Vegt gecoacht door Lieke Benders en haar afstudeervoorstelling ‘WHAT’S IN MY EYE?’ wordt geproduceerd door Hoge Fronten, in coproductie met talentontwikkelingsorganisatie VIA ZUID. De voorstelling gaat, als de Corona maatregelen het toelaten, deze zomer in première. De voorstelling zit tussen ervaringstheater en beeldende kunst in en gaat over hoe onze identiteit gevormd wordt door de blik van de ander.

Een blikuitwisseling, een toenadering naar de ander. Samen verglijden we naar een nieuwe wereld waarin de oude, analoge toverkunst opnieuw wordt uitgevonden. We verdwijnen en verschijnen in één oogopslag. Droombeelden mengen zich met de realiteit. We raken verwikkeld in de mystieke werelden, achter onze ogen. Maar hoe kleuren we ze in?

Meer weten over Lieke van der Vegt? Neem eens een kijkje op haar website.

IMG_1679

Studenten Zuyd Hogeschool presenteren ‘oases van stil’

20 april 2020

Op maandag 20 april presenteerden de studenten die deelnamen aan de master ‘visual language & storytelling’ van de Maastricht Academy of Media Design and Technology (Zuyd Hogeschool) de concepten van hun ‘oases van stil’ gebaseerd op het werk van Hoge Fronten / Lieke Benders. De 5 groepen studenten hadden elk hun eigen concept uitgewerkt tot virtuele mock-ups, onderbouwd met een onderzoekspaper en video. Helaas waren er vanwege de Corona-crisis geen live presentaties, maar werden de concepten door de studenten toegelicht in een vergaderplatform. De eindpresentaties werden beoordeeld door Lieke Benders, Fiedel van der Hijden (Cultura Nova) en de docenten van de opleiding.

De vijf werkgroepen bewogen zich op diverse stiltevlakken, van ‘de leegte/stilte in jezelf opvullen met consumeren’ en ‘doorbreek de stilte/taboes en vooroordelen’ tot ‘de invloed van technologische ontwikkelingen op ons (stilte)gedrag in de trein’. Opvallend waren de groepen met de concepten ‘Opgelegde stilte’ en ‘Void’. ‘Opgelegde stilte’ is een idee voor een plafondprojectie die door geluid, dat bezoekers bewust of onbewust maken, verstoord wordt. En ‘Void’ een (stilte)beleving in een lift aan de hand van diverse sensorische prikkels en videoprojecties.

Bekijk ‘Void’, ‘Opgelegde stilte’ en een samenvatting van de overige projecten door Lieke Benders hier.

Opgelegde stilte

De ‘stilte’ van Hoge Fronten als onderwerp minor Zuyd Hogeschool

11 februari 2020

De komende maanden verdiepen studenten van Zuyd Hogeschool, van de richting MAMDT (Maastricht Academy of Media Design and Technology) zich in het thema ‘stilte’. Geïnspireerd door het werk van Hoge Fronten/Lieke Benders ontwikkelen zij in de komende weken een ‘oase van stil’ voor het centrum van Heerlen.

Op 11 februari organiseerde Hoge Fronten de startbijeenkomst van de minor in Klooster Wittem met een inleiding door Lieke Benders, een rondleiding door het klooster, een wandeling door de natuur met teksten van Saskia de Haas, een pelgrimslunch in de refter van het klooster én een lezing van Virginie Platteau over stilte in de kunst.

Startbijeenkomst minor

Hoge Fronten presenteert STIL.de podcast

6 december 2019

Vanaf vandaag is STIL.de podcast te beluisteren via Apple Podcasts! STIL.de podcast bevat diverse podcasts over het belang van de tijd nemen, beter kijken, beter luisteren en over hoe ogenschijnlijke momenten van niets, niet leeg zijn.

Zo zijn er verdiepende gesprekken met stiltekenners, zoals schrijver Kester Freriks, filosoof Jan-Hendrik Bakker en architect Koen Van Synghel, te beluisteren die per gesprek een ander licht op stilte werpen.

De podcast zijn te beluisteren via onze website, via Soundcloud en via Apple Podcast.

Hoge Fronten - logo STILde podcast

Cultura Nova zet Lieke Benders in bij Europese samenwerking ‘Centriphery’

2 april 2019

Centriphery is een samenwerkingsproject van negen festivals uit Europa die zich allemaal in het ‘Randland’ van hun land manifesteren. Voor festival Cultura Nova in Heerlen krijgt Centriphery in 2019 en 2020 zijn beslag. Elk deelnemend festival nomineert twee kunstenaars die samen een artistiek kernteam vormen. Cultura Nova heeft gekozen voor theatermaker Lieke Benders (Hoge Fronten) en acteur Bart Bijnens (Toneelgroep Maastricht).

Lieke en Bart zullen in Heerlen in samenwerking met de Franse choreograaf Éric Minh Cuong Castaing en kunstenaar/illustrator Livia Coloji uit Roemenië een productie tot stand brengen tijdens Cultura Nova 2019. De voorstelling die in het kader van Centriphery in Heerlen wordt gepresenteerd is tijdens Cultura Nova te zien. Meer informatie over de datum en locatie van de gezamenlijk productie volgt op een later moment. Cultura Nova start vrijdag 23 augustus en loopt door t/m zondag 1 september.

Centriphery is an European project funded under the Creative Europe framework by the European Union.

Museum of Stillness

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
(subscribe to our newsletter)

Blog

  • door Saskia de Haas Het afgelopen jaar is de mens expert geworden op het gebied van verwachtingen bijstellen. Ik denk zelfs dat er in onze hoofden iets is veranderd. Mijn hersenen zijn ongevraagd flex...

  • door Saskia de Haas We zijn op het Almeerderstrand. Op het grootste strand van Almere. Het wordt sinds kort ook wel het Monaco van Nederland genoemd. Het is begin oktober. Wij zijn op dit strand met o...

  • door Saskia de Haas Het was juni. We streken neer in de wijk Brusselsepoort in Maastricht om aan de voorstelling STIL.de stad te werken. Het was een roerige maand. Mensen kwamen na maanden thuiszitten...

Facebook

🏆 𝐏𝐨𝐝𝐢𝐮𝐦𝐤𝐢𝐝𝐬 𝐏𝐮𝐛𝐥𝐢𝐞𝐤𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐬 𝟐𝟎𝟐𝟑Wij feliciteren Het Houten Huis, Plan d- en Club Guy & Roni met het winnen van de Podiumkids Publieksprijs 2023 met 𝑨𝒍𝒔 𝒉𝒆𝒕 𝒂𝒏𝒅𝒆𝒓𝒔 𝒍𝒐𝒐𝒑𝒕. De voorstelling is op zondag 17 september uitgeroepen tot de beste jeugdvoorstelling van het afgelopen seizoen! De kinderjury reikte de Podiumkids Publieksprijs uit tijdens het Jeugdtheatergala in Amsterdam. De kinderjury vond dat je over de voorstelling bleef nadenken: “Het leven gaat niet altijd zoals je wilt dat het gaat, het loopt soms anders dan je verwacht.” ... Lees meerLees minder
View on Facebook

Instagram