Nieuws

Hoge Fronten presenteert ‘STIL.de rondleiding’

24 oktober 2020

Vanaf 24 oktober 2020 presenteert Hoge Fronten ‘STIL.de rondleiding’ in de Kloosterkerk in Wittem. ‘STIL.de rondleiding’ is een audioreis met het verhaal over het hier en nu van de Kloosterkerk. Het gaat over de bezieling van deze kerk. Niet over de eeuwenoude fresco’s, de reusachtige zuilen en de met bladgoud belegde beelden, maar over een aantal medewerkers en vrijwilligers van dit bedevaartsoord.

Het audioverhaal is in de Kloosterkerk te beluisteren door bij binnenkomst in de kerk een daar geplaatste QR-code te scannen met een smartphone. Mocht een bezoeker geen smartphone hebben, dan is er een mp4 speler met het audioverhaal te lenen bij de receptie van Klooster Wittem. Verder is het audioverhaal vanaf elke andere locatie te beluisteren via podcast.hogefronten.nl en via het Hoge Fronten podcast kanaal op Soundcloud en Apple Podcast.

Bij de receptie van Klooster Wittem is tevens STIL.de wandeling verkrijgbaar: een route voor een rondwandeling vanaf Klooster Wittem via Cartils, Eys en Wahlwiller. Tijdens de wandeling van 7,5 km kun je diverse stilteoefeningen doen om de stilte en de omgeving tot je door te laten dringen.

STIL de podcast

Meerjarige aanvraag Fonds Podiumkunsten niet gehonoreerd.

4 augustus 2020

Met verslagenheid hebben we het besluit van het Fonds Podiumkunsten over onze meerjarige subsidieaanvraag 2021-2024 gelezen: onze aanvraag is niet gehonoreerd. Hoewel we teleurgesteld zijn, gaan we niet bij de pakken neerzitten. Ons theaterhart klopt door, ook in deze onzekere tijden. Als cultuurplaninstelling van de Provincie Limburg en samen met iedereen die ons steunt, gaan we op zoek naar nieuwe mogelijkheden, ook al ziet het er somber uit.

We zijn het Fonds dankbaar voor de structurele steun die we vanaf 2010 hebben mogen ontvangen. En feliciteren onze collega’s met positieve adviezen!

Hoge Fronten

Lieke Benders artist in residence bij Strandlab Almere

24 juni 2020

Sinds maart dit jaar is Lieke Benders verbonden aan het Strandlab Almere als artist in residence. Tijdens de eerste residentie op 9 en 10 maart ging Lieke op pad om bewoners van de wijk DUIN, gelegen achter het Almeerderstrand, te ontmoeten. Op 20 mei werd een online spreekuur georganiseerd met DUIN-ers vanwege de Coronamaatregelen. Alle mooie ontmoetingen met de mensen in DUIN inspireerden Lieke tot het ontwikkelen van een theatrale tour.

De theatrale route wordt tijdens de tweede residentie op donderdag 25, vrijdag 26 en zaterdag 27 juni verder ontwikkeld (o.a. samen met schrijfster Saskia de Haas en geluidontwerper Jolle Roelofs) om vervolgens in het najaar uitgevoerd te worden.

Lieke Benders in Duin

Lieke Benders coacht afstuderend performer Lieke van der Vegt

1 juni 2020

Lieke van der Vegt: “Mijn coach Lieke Benders leert me vanuit verschillende perspectieven te kijken naar de betekenis van mijn werk en de ervaring die ik mijn toeschouwers wil geven. Dat is erg waardevol en opent andere deuren.”

Lieke van der Vegt (1997) is afstuderend performer aan de Toneelacademie in Maastricht. Bij haar afstuderen wordt van der Vegt gecoacht door Lieke Benders en haar afstudeervoorstelling ‘WHAT’S IN MY EYE?’ wordt geproduceerd door Hoge Fronten, in coproductie met talentontwikkelingsorganisatie VIA ZUID. De voorstelling gaat, als de Corona maatregelen het toelaten, deze zomer in première. De voorstelling zit tussen ervaringstheater en beeldende kunst in en gaat over hoe onze identiteit gevormd wordt door de blik van de ander.

Een blikuitwisseling, een toenadering naar de ander. Samen verglijden we naar een nieuwe wereld waarin de oude, analoge toverkunst opnieuw wordt uitgevonden. We verdwijnen en verschijnen in één oogopslag. Droombeelden mengen zich met de realiteit. We raken verwikkeld in de mystieke werelden, achter onze ogen. Maar hoe kleuren we ze in?

Meer weten over Lieke van der Vegt? Neem eens een kijkje op haar website.

IMG_1679

Studenten Zuyd Hogeschool presenteren ‘oases van stil’

20 april 2020

Op maandag 20 april presenteerden de studenten die deelnamen aan de master ‘visual language & storytelling’ van de Maastricht Academy of Media Design and Technology (Zuyd Hogeschool) de concepten van hun ‘oases van stil’ gebaseerd op het werk van Hoge Fronten / Lieke Benders. De 5 groepen studenten hadden elk hun eigen concept uitgewerkt tot virtuele mock-ups, onderbouwd met een onderzoekspaper en video. Helaas waren er vanwege de Corona-crisis geen live presentaties, maar werden de concepten door de studenten toegelicht in een vergaderplatform. De eindpresentaties werden beoordeeld door Lieke Benders, Fiedel van der Hijden (Cultura Nova) en de docenten van de opleiding.

De vijf werkgroepen bewogen zich op diverse stilte-vlakken, van ‘de leegte/stilte in jezelf opvullen met consumeren’ en ‘doorbreek de stilte/taboes en vooroordelen’ tot ‘de invloed van technologisch ontwikkelingen op ons (stilte)gedrag in de trein’. Opvallend waren de groepen met de concepten ‘Opgelegde stilte’ en ‘Void’. ‘Opgelegde stilte’ is een idee voor een plafondprojectie die door geluid, dat bezoekers bewust of onbewust maken, verstoord wordt. En ‘Void’ een (stilte)beleving in een lift aan de hand van diverse sensorische prikkels en videoprojecties.

Opgelegde stilte

De ‘stilte’ van Hoge Fronten als onderwerp minor Zuyd Hogeschool

11 februari 2020

De komende maanden verdiepen studenten van Zuyd Hogeschool, van de richting MAMDT (Maastricht Academy of Media Design and Technology) zich in het thema ‘stilte’. Geïnspireerd door het werk van Hoge Fronten/Lieke Benders ontwikkelen zij in de komende weken een ‘oase van stil’ voor het centrum van Heerlen.

Op 11 februari organiseerde Hoge Fronten de startbijeenkomst van de minor in Klooster Wittem met een inleiding door Lieke Benders, een rondleiding door het klooster, een wandeling door de natuur met teksten van Saskia de Haas, een pelgrimslunch in de refter van het klooster én een lezing van Virginie Platteau over stilte in de kunst.

Startbijeenkomst minor

Hoge Fronten presenteert STIL.de podcast

6 december 2018

Vanaf vandaag is STIL.de podcast te beluisteren via Apple Podcasts! STIL.de podcast bevat diverse podcasts over het belang van de tijd nemen, beter kijken, beter luisteren en over hoe ogenschijnlijke momenten van niets, niet leeg zijn.

Zo zijn er verdiepende gesprekken met stiltekenners, zoals schrijver Kester Freriks, filosoof Jan-Hendrik Bakker en architect Koen Van Synghel, te beluisteren die per gesprek een ander licht op stilte werpen.

De podcast zijn te beluisteren via onze website, via Soundcloud en via Apple Podcast.

Hoge Fronten - logo STILde podcast

Cultura Nova zet Lieke Benders in bij Europese samenwerking ‘Centriphery’

2 april 2019

Centriphery is een samenwerkingsproject van negen festivals uit Europa die zich allemaal in het ‘Randland’ van hun land manifesteren. Voor festival Cultura Nova in Heerlen krijgt Centriphery in 2019 en 2020 zijn beslag. Elk deelnemend festival nomineert twee kunstenaars die samen een artistiek kernteam vormen. Cultura Nova heeft gekozen voor theatermaker Lieke Benders (Hoge Fronten) en acteur Bart Bijnens (Toneelgroep Maastricht).

Lieke en Bart zullen in Heerlen in samenwerking met de Franse choreograaf Éric Minh Cuong Castaing en kunstenaar/illustrator Livia Coloji uit Roemenië een productie tot stand brengen tijdens Cultura Nova 2019. De voorstelling die in het kader van Centriphery in Heerlen wordt gepresenteerd is tijdens Cultura Nova te zien. Meer informatie over de datum en locatie van de gezamenlijk productie volgt op een later moment. Cultura Nova start vrijdag 23 augustus en loopt door t/m zondag 1 september.

Centriphery is an European project funded under the Creative Europe framework by the European Union.

Museum of Stillness

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
(subscribe to our newsletter)

Blog

  • door Saskia de Haas We zijn op het Almeerderstrand. Op het grootste strand van Almere. Het wordt sinds kort ook wel het Monaco van Nederland genoemd. Het is begin oktober. Wij zijn op dit strand met o...

  • door Saskia de Haas Het was juni. We streken neer in de wijk Brusselsepoort in Maastricht om aan de voorstelling STIL.de stad te werken. Het was een roerige maand. Mensen kwamen na maanden thuiszitten...

  • door Saskia de Haas Ik ken veel stadsmensen, cultuurmensen, wat natuurmensen, enkele plattelandsmensen, een paar zeemensen, een boerderijmens, wat dorpsmensen, kermismensen en een aantal vinex-mensen....

Facebook

3

Hoge Fronten / Lieke Benders

Het Beleefweekend Heuvelland is helaas gecancelled. Toch kun je bij Klooster Wittem, Pleisterplaats voor de ziel genieten van twee van onze producties. We presenteren STIL.de rondleiding, een audioreis over het hier en nu van de Kloosterkerk én STIL.de wandeling, een rondwandeling met stilteoefeningen via Cartils, Eys en Wahlwiller. Je kunt individueel of met je huishouden deelnemen aan deze activiteiten, conform de actuele Corona-maatregelen. Meer info: hogefronten.nl/nieuws/ ... Lees meerLees minder

View on Facebook

Instagram