Grenzenlos

Grenzenlos

Met een papier vol vragen in het Duits, veel goede moed verstopt achter angst om door de mand te vallen – mijn Duits is best slecht – en een glimlach op mijn gezicht die hopelijk alles goed kan maken, zwaai ik Lieke en Jolle gedag en loop ik café-restaurant Grenzenlos in. In mijn beste Duits probeer ik de vrouw achter de bar duidelijk te maken dat ik een afspraak heb met Herr Kumar, de eigenaar. Ze glimlacht vriendelijk en zegt geruststellend dat ik tegen haar in het Nederlands mag praten. Het stelt mij helemaal niet gerust dat het zo opvalt dat ik geen Duits kan, dat ze me probeert gerust te stellen. Dat is niet geruststellend. Ik herhaal in het Nederlands dat ik een afspraak heb met de eigenaar voor een interview. Herr Kumar blijkt nog niet aanwezig, ik mag even wachten. Bij de ingang neem ik plaats terwijl ik Duitsers en Nederlanders observeer die genieten van hun all-you-can-eat ontbijt van 8 euro. Hoe ze telkens met een leeg bordje terug naar het buffet lopen en met een bordje vol nieuwe broodjes terug naar hun tafel. Ik observeer in het Duits, als warming-up. Als Herr Kumar arriveert neemt hij mij mee naar het terras achter het restaurant waar we in stilte kunnen praten. Niemand die mij kan uitlachen in het Duits of geruststellen in het Nederlands.

Na twee uur Duits praten en Indiaas drinken – ik kreeg Chai Masala en een Mango Lassi, mijn favoriete drankjes tijdens mijn reis door India – loop ik voldaan naar buiten, het winkelcentrum van grensdorp Tüddern in. Ondanks dat mijn Duits niet goed is ben ik veel te weten gekomen over Herr Kumar.

Het winkelcentrum ziet er nieuw uit, haast tijdelijk zelfs. Het is een groot winkelcentrum dat vooral Nederlandse consumenten trekt, die hier goedkoper kunnen winkelen en ook nog eens gratis mogen parkeren. Ik neem plaats op een bankje bij de ingang van het winkelcentrum en bekijk de auto’s die passeren. Veel gele nummerborden. Plots komen Lieke en Jolle voorbij gereden, ze komen mij oppikken. Componist Jolle Roelofs werkt deze week in Nederland, Duitsland en België aan muziek voor STIL. de tour, die eind juni, begin juli plaatsvindt. Terwijl ik mij door een Duits mondeling aan het worstelen was op een zonnig terras met heerlijke drankjes, hebben zij drie landen bezocht, de route volledig uitgestippeld en de muziek op volgorde gezet. En dat met 34 graden.

Met z’n drieën in de auto, Jolle en ik met een koptelefoon op, rijden we de route opnieuw. In België, bij een veerpont stoppen we. Precies in het midden van het water bevindt zich de grens. We zijn het pondje op gegaan en hebben zo’n acht keer de grens gepasseerd, om uiteindelijk via Nederland weer terug te gaan naar het startpunt van de tour: Sittard.

Saskia de Haas

Geen reactie's

Geef een reactie