STIL.zwijgen

over de kracht van het onuitgesproken woord

‘Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen’ Ludwig Wittgenstein

Na het themajaar STIL.de natuur volgt in 2018 het jaar van STIL.zwijgen. Verschillende installaties en performances vertellen een woordeloos verhaal. Over de ethiek van het zwijgen. Over zijn helende gave. Over zijn vernietigende kracht.

Één van de installaties in 2018 wordt STIL.de beeldentuin, een woordeloze dwaaltocht door de nacht op een bijzondere locatie.

Lieke Benders opende in januari 2017 STIL.het lab in Klooster Wittem. Van hieruit creëert ze vier jaar lang samen met anderen theatrale uitingen die de stilte belichten in al haar verschijnings- en verdwijningsvormen.

Een selectie uit de groeiende reeks performances, installaties, beelden en teksten wordt tentoongesteld tijdens STIL.de expositie, een theatrale museumzaal die voor het eerst te zien was tijdens Cultura Nova in Heerlen (18 t/m 27 augustus 2017).

Tot en met 2020 werkt Lieke Benders rond verschillende deelthema’s. Elk jaar ontstaat er een museumzaal. Samen vormen zij uiteindelijk de reizende tentoonstelling STIL.het museum, die in 2020 te zien zal zijn in Nederland en België.

Online stiltelab

Op de hoogte blijven van de groei van STIL.zwijgen? Op www.stiltelab.nl schrijft Saskia de Haas regelmatig een verhaal over de ontwikkelingen in het stiltelab in Wittem. Zelf kan je ook bijdragen aan het project door een verhaal, geluid of beeld achter te laten op ons online prikbord.

Speellijst STIL.zwijgen

Er staan geen voorstellingen op de planning.

Voorbij

Programma STIL.zwijgen

STIL.de wake

Wittem waakt voor de wereld

In de nacht van 31 maart op 1 april vindt er een nachtelijke paaswake plaats, georganiseerd door STIL.het lab en klooster Wittem. Vanaf 12 uur ‘s nachts tot 7 uur ’s ochtends waakt er ieder kwartier een andere inwoner uit de omgeving van Wittem. Zoveel mogelijk mensen waken om verschillende redenen voor de wereld. U maakt kennis met deze inwoners en hun verhalen gedurende deze bijzondere nacht. U bent van harte welkom op ieder moment, om te komen kijken of zelfs even met hen mee te waken.

Ga naar de voorstellingspagina voor meer informatie.

STIL.de rondleiding

Een theatrale rondleiding voor kinderen en familie 8+

Met een koptelefoon op het hoofd kijken en luisteren jong en oud eens vanuit een ander perspectief naar de kerk en de kapellen van klooster Wittem. We zien de mensen die achter de schermen voor deze bijzondere plek zorgen. We horen hun verhaal. In deze theatrale ervaringsrondleiding waarin alle zintuigen geprikkeld worden staan we stil bij de gewone dingen en wordt getoond hoe bijzonder gewoon eigenlijk is.

Ga naar de voorstellingspagina voor meer informatie.

STIL.de beeldentuin

Een woordeloze dwaaltocht door de nacht op een bijzondere locatie.

Treed binnen in STIL.de beeldentuin. Maak samen met anderen een zwijgzame wandeling door het duister. Beleef een visuele performance in modernistische stijl, geïnspireerd op het gedachtegoed van filosoof Ludwig Wittgenstein. Met videowerk van Arjen Klerkx.

STIL.de beeldentuin gaat over de kracht van het onuitgesproken woord. Over de ethiek van het zwijgen. Over zijn helende gave en zijn vernietigende kracht. Waarin het zwijgen wordt opgelegd en gevraagd wordt om letterlijk woorden te wegen.

Ga naar de voorstellingspagina voor meer informatie.

STIL.de stiltecomponist

Een installatie over het geluid van de stilte.

STIL.de stiltecomponist is onderdeel van het vierjarig project STIL. van Hoge Fronten / Lieke Benders. Vanuit Klooster Wittem in Limburg onderzoekt theatermaker Lieke Benders samen met kunstenaars, wetenschappers en anderen vier jaar lang het belang van stilte en stilstaan in deze rusteloze wereld. Alles wat bedacht en gemaakt wordt, van installaties tot voorstellingen en rondleidingen, groeit in 2020 uit tot één groot reizend museum.

Ga naar de voorstellingspagina voor meer informatie.

STIL.de rondwandeling

Een theatrale rondwandeling door Oud-Geleen.

Het is een goed bewaard geheim: Oud-Geleen. En eerlijk is eerlijk, als Oud-Geleen in Noord-Frankrijk had gelegen was het overspoeld geweest met toeristen, stonden de parkeerplaatsen vol touringcars en struikelde je over de molentjes met ansichtkaarten.

Het pittoreske en rustige Oud-Geleen heeft een rijke geschiedenis, maar wie en wat bezielt deze plek nu? Wij bieden u een andere blik op Oud-Geleen. Wij leggen haar ziel bloot. Wandel met ons mee. In deze theatrale ode aan Oud-Geleen.

Ga naar de voorstellingspagina voor meer informatie.

De makers van STIL.zwijgen

De lijst makers van STIL. groeit samen met de expositie.

contact_lieke_benders

Lieke Benders

DSCF3583

Saskia de Haas
regie-assistentie en tekst

DSCF3584

Peter Anthonissen
dramaturgie

team_jolle_roelofs

Jolle Roelofs
geluidsontwerp

jibbe

Jibbe Willems
schrijver

team_maartje_austen

Maartje Austen
productie

udo

Udo Thijssen
vormgeving

de_nieuwe_collectie_logo

De Nieuwe Collectie
vormgeving

hear

Mike Kramer
geluidskunstenaar

kloosterwittem logo

Klooster Wittem
partner

logo cn

Cultura Nova
coproducent

c-takt_logo

C-TAKT
coproducent

Met medewerking van o.a.: Connie de Jong, Remko Romers, John Nelissen, Maurice Bouten, Udo Thijssen, Mike Kramer, Jolle Roelofs, Romy Finke, Tobias Duysens, Sander Salden, Saskia de Haas en Jibbe Willems. In partnerschap met Stilte Ned.werk. Met dank aan Missiemuseum Steyl.

Partners

STIL. komt tot stand met bijdragen van: