STIL. staat niet stil

STIL. staat niet stil

Integendeel.

STIL. leeft, is in beweging, gaat alle kanten uit, veroorzaakt wat chaos bij ons, weinig verstilling bij ons en versplinterd in vele projecten die zich verspreiden over het hele land.

Er wordt ook niet gezwegen in STIL. Integendeel.
Er hebben ontmoetingen plaatsgevonden. Er zijn vele gesprekken gevoerd. Er zijn vele interviews gehouden. Er zijn teksten geschreven.

Dit jaar zijn we veel in het klooster aan het werk. In STIL.het lab. Meer nog dan vorig jaar. Dit jaar mengen we ons in het klooster. Mengen we ons met de mensen in en rondom het klooster.

De afgelopen weken hebben we onder andere gewerkt aan STIL.de rondleiding. Lieke en ik hebben een dag koster Rob geschaduwd – al lukte het Rob niet om stil te blijven – waar ik uiteindelijk een tekst over heb geschreven. We hebben bloemschikkers geïnterviewd. We hebben de kaarsenleverancier ontmoet. We hebben naar het koor geluisterd. Naar het prachtige koor dat wekelijks in de refter van het klooster repeteert. Al 50 jaar lang. Ooit begonnen als studentenkoor, nu een koor van pensionado. Ik heb teksten geschreven over al deze mensen die achter de schermen bezieling geven aan de kerk. Componist Jolle Roelofs heeft teksten opgenomen met actrice Judith, hij heeft muziek gecomponeerd, een lied ingezongen. Lieke heeft gemaakt, geregisseerd. Het is ontzettend inspirerend hoe onze aanwezigheid in het klooster nu op z’n plek valt. Hoe onze theaterwereld samenvalt met de kloostergemeenschap.

Ondertussen zijn er ook andere projecten gaande en dus moeten we STIL.de rondleiding weer eventjes op een laag pitje zetten.

In de nacht van 31 maart op 1 april organiseren we STIL.de wake. Om wakers te zoeken ben ik de straat op gegaan. Ik heb bij mensen aangebeld en ik heb mensen aangesproken. Meerdere mensen benoemden dat ze het een mooi initiatief vonden, maar het te druk hadden om midden in de nacht te gaan waken. Ze hadden hun nachtrust hard nodig. Begrijpelijk, we vragen ook niet zomaar iets. Nachtwaken is niet voor iedereen weggelegd.

Gelukkig hebben we inmiddels al wat aanmeldingen binnen gekregen van nachtwakers die het zeker niet niet-druk hebben. Integendeel zelfs! Deze nachtwakers staan ieder op zijn of haar manier midden in het leven, in een bewogen leven. Ik heb hele interessante en mooie ontmoetingen gehad en veel geluisterd. Ik heb bijzondere verhalen gehoord. Hele eigen verhalen. Dat vind ik zo mooi aan dit project, de verhalen achter de mensen. De diversiteit aan verhalen die allemaal in éen nacht samen komen. Om te waken voor de wereld.

Ondanks dat we al wat nachtwakers hebben, is de nacht nog niet gevuld. Aanmelden kan nog steeds. Of je nu uit de omgeving komt of van ‘ver’.

Saskia de Haas

Geen reactie's

Geef een reactie