Honderden titels stilte

Honderden titels stilte

In een kringloopwinkel gaan Lieke en ik opzoek naar een bureaulampje voor op het bureau in het Stiltelab dat we tijdens mijn vorige bezoek aan het Stiltelab op de zolder van het klooster hadden gevonden. Ik word gelijk overweldigd door al het servies en kastjes en landkaarten en carnavalspakken dat ik vergeet waarom we er zijn. We stuiten op een verzameling aan porseleinen kopjes en schoteltjes met blaadjes en bloemen erop. Natuur hoort bij stilte en porselein is kwetsbaar, net als stilte, en dus reden genoeg om dit servies mee naar het Stiltelab te nemen. Voor alle gasten die nog komen gaan.

Met onze nieuwe aanwinsten (inclusief bureaulamp), vele tassen en stapels boeken over stilte betreden we het klooster. De man van de kloosterboekwinkel roept ons. Hij heeft speciaal voor het Stiltelab een hoek ingericht met verschillende boeken over stilte. We beloven hem dat we na al onze spullen naar het Stiltelab te hebben gebracht, terugkomen om de boeken te bekijken.

Een hoek vol boeken over stilte. Boeken met titels als ‘Stil de tijd’, ‘De kunst van stilte’, ‘In stilte’, ‘Stil leven’ en gewoon ‘Stil’. Er zijn al miljoenen woorden geschreven over stilte en toch blijven er nieuwe boeken bijkomen. Als je op bol.com stil intypt kom je 236 titels tegen vanuit de psychologie over stilte, 438 titels vanuit de filosofie en religie en nog honderden titels uit andere categorieën. Stilte intrigeert. Stilte wordt gelezen. Maar wordt het nog wel ervaren?

Terug in het Stiltelab kijken Lieke en ik een documentaire over de stress van de herder. Hoe kan een herder die de hele dag met schapen door de natuur slentert, stress hebben? Er worden lammetjes geboren en puppy’s geboren, er is een bruiloft en er wordt flink gewandeld.  Maar enige vorm van stress valt nergens te bekennen. Wie zien hem in prachtige landschappen staan, terwijl zijn schapen grazen en hij met zijn gezicht in de zon staat te genieten. Pas aan het einde van de documentaire wordt duidelijk dat de enige stress van de herder is dat hij misschien over een tijd zijn beroep niet meer kan uitoefenen. Je vraagt je nu natuurlijk af waarom we in het Stiltelab een documentaire kijken over de stress van een herder. Als je dat wilt weten, kom over een tijdje eens een kijkje nemen in het Stiltelab.

 

Geen reactie's

Geef een reactie