STIL.de natuur

een groeiende expositie

In de zoektocht naar stilte zijn de keuzemogelijkheden oneindig. Een retraite in een hutje op de hei, een reis naar een ashram in India. Of je wandelschoenen aantrekken en lopen. Naast een kabbelend beekje, tussen fluitende vogels, omringd door wilde bloemen en groene bladeren.

Lieke Benders opende in januari 2017 STIL.het lab in Klooster Wittem. Van hieruit creëert ze vier jaar lang samen met anderen theatrale uitingen die de stilte belichten in al haar verschijnings- en verdwijningsvormen. In 2017 staat de relatie tussen natuur en stilte centraal.

Een selectie uit de groeiende reeks performances, installaties, beelden en teksten wordt tentoongesteld tijdens STIL.de expositie, een theatrale museumzaal die voor het eerst te zien was tijdens Cultura Nova in Heerlen (18 t/m 27 augustus 2017).

Tot en met 2020 werkt Lieke Benders rond verschillende deelthema’s. Elk jaar ontstaat er een museumzaal. Samen vormen zij uiteindelijk de reizende tentoonstelling STIL.het museum, die in 2020 te zien zal zijn in Nederland en Vlaanderen.

Online stiltelab

Op de hoogte blijven van de groei van STIL.de natuur? Op www.stiltelab.nl schrijft Saskia de Haas regelmatig een verhaal over de ontwikkelingen in het stiltelab in Wittem. Zelf kan je ook bijdragen aan het project door een verhaal, geluid of beeld achter te laten op ons online prikbord.

De pers over STIL.de expositie

“Hoewel het cliché mag zijn om onder de noemer ‘stil’ een ode aan de natuur te exposeren, blijkt er tot in detail over de onopvallende stillevens te zijn nagedacht.”

“Het mooist is het kopje koffie, dat door gelakte nagels in de ‘aandachtsschenkerij’ voor je wordt gezet.”

Annette Embrechts / Volkskrant / 22-8-2017 / Categorie: theater

“De expositie kenmerkt zich door een grote zorgvuldigheid en veel gevoel voor detail.”

“Benders benadert de natuur niet als vijand, maar uitsluitend als oude vriend die je lang niet gezien hebt, en waar je reikhalzend naar uitkijkt.”

“Alleen aan die bar, in het volle besef van die onzichtbare ander, ongemakkelijk lurkend aan de koffie, keerde de stilte zich voor het eerst echt tegen me.”

Sander Janssens / Theaterkrant / 25-8-2017 / Categorie: anders

Speellijst

Er staan geen voorstellingen op de planning.

Voorbij

Programma

STIL.het paviljoen

Twee levensgrote stolpen trekken jouw aandacht. Ze doen je midden op de dag plots even stilstaan. Midden in de stad of verscholen in een tuin.

Onder de ene stolp een natuurstilleven waarin een winters tafereel voor altijd is stilgezet. Onder de ander mag je zelf plaatsnemen. Zet een koptelefoon op en ga op reis terwijl je stilstaat.

Ga naar de voorstellingspagina voor meer info.

STIL.de tour

Op het stadsplein staat een bijzondere bushalte. Je kan hier opstappen zonder te weten waar de reis naar toe gaat. Het gaat hier niet om het aankomen, maar om de reis zelf. We reizen met een echte touringcar door het smalste stukje van Limburg. Langs grenzeloze verhalen uit Duitsland, Nederland en België. STIL.de tour toont je dat de meest onspectaculaire plekken vaak heel bijzonder zijn.

Ga naar de voorstellingspagina voor meer info.

STIL.de expositie

STIL.de expositie is een theatrale museumzaal waarin de natuur tentoongesteld wordt en de stilte te beleven is. Over de romantisering van rust en de ontroerende poging van de mens om de stilte te vangen. Laat je in STIL.de expositie onderdompelen in de romantiek van de natuur en haar ogenschijnlijke stilte. Ontdek dat pas in stilte verschijnt wat anders onopgemerkt blijft.

Ga naar de voorstellingspagina voor meer info.

Extra’s

STIL.de suite

In Klooster Wittem staat je een bijzondere beleving te wachten. Wie er overnacht in STIL.de suite wordt gewekt door fluitende vogels en slaapt onder een heerlijk geurend bladerdak.

Deze voorstelling is helaas voorbij.

STIL.de wandeling

STIL.de wandeling leidt je door het Limburgse heuvelland. Je loopt de route in stilte óf niet. De wandeling zal je in elk geval stil laten staan bij zaken die je eerder niet op waren gevallen.

Download hier de wandelroute.

STIL.de ontmoeting

Tijdens haar onderzoek leert Lieke Benders mensen kennen met bijzondere beroepen en verrassende verhalen. Ze nodigt je uit op geheime plekken om deze kennismakingen te delen.

Ga naar de voorstellingspagina voor meer info.

De makers van STIL.de natuur

De lijst makers van STIL. groeit samen met de expositie.

contact_lieke_benders

Lieke Benders

DSCF3583

Saskia de Haas
regie-assistentie en tekst

DSCF3584

Peter Anthonissen
dramaturgie

team_jolle_roelofs

Jolle Roelofs
geluidsontwerp

jibbe

Jibbe Willems
schrijver

team_maartje_austen

Maartje Austen
productie

udo

Udo Thijssen
vormgeving

559138_334446473270767_2133150663_n

De Nieuwe Collectie
vormgeving

hear

Mike Kramer
geluidskunstenaar

kloosterwittem logo

Klooster Wittem
partner

logo cn

Cultura Nova
coproducent

c-takt_logo

C-TAKT
coproducent

Met medewerking van o.a.: Connie de Jong, Remko Romers, John Nelissen, Maurice Bouten, Udo Thijssen, Mike Kramer, Jolle Roelofs, Romy Finke, Tobias Duysens, Sander Salden, Saskia de Haas en Jibbe Willems. In partnerschap met Stilte Ned.werk. Met dank aan Missiemuseum Steyl.

Partners

STIL. komt tot stand met bijdragen van: