STIL.centriphery

Museum of Stillness
In coproductie met Cultura Nova

In SCHUNCK Museum valt iets bijzonders te beleven. Elke dag opent het Museum of Stillness er gedurende één uur haar deuren. In deze museale ruimte wordt het publiek uitgedaagd zijn waarneming te verscherpen.

In een wereld waarin je overspoeld wordt door zintuiglijke prikkels, is stilte een essentieel werktuig om ingesleten gewoontes te ontdekken en halsstarrige denkbeelden te veranderen, om haarscherp te kunnen observeren en je de mogelijkheid te bieden écht te luisteren, te voelen en te zien.

Het Museum of Stillness is uitsluitend geopend voor volwassenen.

 

Bezoek daarnaast het pop-up STIL.het auditorium, waarbij bijna dagelijks met speciale gasten ergens in de openbare ruimte gesproken wordt over stilte en het zintuiglijke. Houd onze website en facebookpagina in de gaten om te weten hoe laat en waar je moet zijn!

 

Hoge Fronten / Lieke Benders en STIL.
Sinds 2017 verdiept Lieke Benders zich in het thema ‘stil’, wat resulteert in diverse performances en installaties tijdens de themajaren STIL.de natuur en STIL.zwijgen. Dit jaar valt de derde ‘museumzaal’ tijdens Cultura Nova onder de noemer STIL.leven waarbij Lieke Benders samen met anderen op zoek gaat naar wat ‘stilte’ betekent voor je zintuiglijke waarneming.

Centriphery
Bijzonder dit jaar is de samenwerking met acteur Bart Bijnens van Toneelgroep Maastricht en met de Franse choreograaf Éric Minh Cuong Castaing en illustrator Livia Coloji uit Roemenië. In het kader van Centriphery, een samenwerkingsproject van negen festivals uit Europa die zich allemaal in het ‘Randland’ van hun land manifesteren, vormen deze kunstenaars het artistieke kernteam.

Cultura Nova en Hoge Fronten / Lieke Benders werken al geruime tijd samen. Zo was Cultura Nova coproducent van succesvolle voorstellingen als ‘Niet vergeten’, ‘Gluren’ en STIL. In haar werk benadrukt Lieke Benders op speelse en poëtische wijze het maatschappelijke belang van nuance, mededogen en empathie. Daarbij altijd vertrekkend vanuit haar eigen waarnemingen van behoeften van mens, tijdsgeest en Zuid-Limburgs DNA. De voorstellingen van Hoge Fronten spelen in theaters in Nederland en België en op verschillende landelijke én internationale festivals.

Bart Bijnens vertegenwoordigt binnen Centriphery Toneelgroep Maastricht. Bart is in 2017 afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Hiervoor volgde hij een opleiding aan Arcus Kunst, Theater en Media (KTM). In 2011 was hij deel van een groep studenten die samen met ouderen van Sevagram de ontroerende voorstelling ‘The Family Table’ maakte op Cultura Nova 2011.

Naast zijn werk in het theater, met gezelschappen als International Theater Amsterdam, Het Nationale Theater en Toneelgroep Maastricht, heeft Bart ook werkervaring in opera’s, muziektheater en film maken. Zijn werk als regieassistent en acteur omvat samenwerkingen met internationaal erkende kunstenaars als Ivo van Hove, Frank Van Laecke en Erwin Olaf.

Choreograaf Eric Minh Cuong Castaing richtte in 2007 Shonen Company (“tiener” in het Japans) op. Sinds 2016 is hij associate artist bij het Ballet National de Marseille. Castaing maakt dansvoorstellingen, installaties en film waarin hij het digitale tijdperk onderzoekt. Tevens zijn de dualiteit tussen kunst & maatschappij, realiteit & fictie, natuur & kunstmatigheid terugkerende thema’s in zijn werk. Interessant is dat Castaing dans probeert te koppelen aan nieuwe technieken, zoals humanoïde robots, drones en augmented reality. Zijn werk krijgt vorm binnen de maatschappelijke realiteit in samenwerking met instellingen buiten de kunstwereld, waaronder onderzoekslaboratoria, scholen, ziekenhuizen en NGO’s.

Livia Coloji is beeldend kunstenaar, voornamelijk werkzaam op het gebied van illustratie. Ze studeerde af aan de West University of Timisoara, Faculty of Arts and Design, met een diploma in ontwerp. Ze werkt in een gedeeld atelier aan illustratieboeken voor kinderen, briefpapier, verpakkingen en redactionele artikelen voor klanten uit de hele wereld. Ze werd genomineerd voor de World Illustration Award 2015 (UK) en een aantal van haar boeken werden bekroond met nationale designprijzen. Livia maakt ook onderdeel uit van Balamuc, een samenwerkingsverband en onafhankelijke kunstruimte gericht op sociale en politieke tekeningen.

De makers van STIL.centriphery

Hoge Fronten Lieke

Lieke Benders
regie en concept

Hoge Fronten Cultura Nova - Heerlen

Eric Minh Cuong Castaing
choreografie

Bart op het dak Theater. Hoogefronten

Bart Bijnens
performance

Hoge Fronten Cultura Nova - Heerlen

Livia Coloji
illustratie

Hoge Fronten Cultura Nova - Heerlen

Jolle Roelofs
geluidsontwerp

DSCF3584

Peter Anthonissen
dramaturgie

Hoge Fronten Cultura Nova - Heerlen

Saskia de Haas
Regieassistentie en tekst

Hoge-Fronten Teamshoot 2018

Tessa Reijnders
Publiciteit

Hoge Fronten Wouter

Wouter Ramakers
productie

Centriphery is an European project funded under the Creative Europe framework by the European Union.

 

Dansers en performers

Marcel van Beijnen of Sebastiaan Barneveld en Leroy de Böck

Dramaturgie 

Marine Relinger

Vormgeving

De Nieuwe Collectie

Decorbouw en techniek 

Marq Claessens en Vincent Lafeber

 

Met speciale dank aan:

Anna Linckens, Emmanuel Courtis, Roger Schepers, Marga Kattenberg, Marjolein de Man, Brigitta Santegoeds, alle deelnemers aan workshops, het testpubliek en vele anderen.

 

Partners

STIL.centriphery komt tot stand met een bijdrage van:

Downloads

Extra’s

Foto’s

Foto’s nodig in hoge resolutie? Stuur een mail naar publiciteit@hogefronten.nl.