STIL.centriphery – Museum of Stillness

“Slow art in stiltemuseum pakt je bij de lurven.”
De Theaterkrant

“Deze fraaie, aandachtige performance zet de zintuigen op scherp…”
De Volkskrant

“Stil.centriphery hat es geschafft, die Menschen eine Stunde lang zum Schweigen zu bringen.”
Movie Aachen

STIL.centriphery

Museum of Stillness
In coproductie met Cultura Nova en Centriphery

In SCHUNCK Museum valt iets bijzonders te beleven. Elke dag opent het ‘Museum of Stillness’ er gedurende één uur zijn deuren. In deze museale ruimte word je uitgedaagd jouw waarneming te verscherpen.

In een wereld waarin je overspoeld wordt door zintuiglijke prikkels, is stilte een essentieel werktuig om ingesleten gewoontes te ontdekken en halsstarrige denkbeelden te veranderen, om haarscherp te kunnen observeren en je de mogelijkheid te bieden écht te luisteren, te voelen en te zien.

Het ‘Museum of Stillness’ is uitsluitend geopend voor volwassenen.

 

Bezoek daarnaast STIL.het auditorium, een pop-uppodium waar op vrijdag 30, zaterdag 31 augustus en zondag 1 september 2019 met speciale gasten in de openbare ruimte van Heerlen gesproken wordt over diverse verschijningsvormen van stilte.

Hoge Fronten / Lieke Benders en STIL.
Sinds 2017 onderzoekt theatermaker Lieke Benders de stilte in al haar verschijningsvormen. Vanuit STIL.het lab in Klooster Wittem onderzoekt zij samen met haar team het belang van stilte en stilstaan in een steeds roerigere maatschappij. De bevindingen worden gespeeld en getoond in de vorm van performances en installaties. Dit jaar valt de derde ‘museumzaal’ tijdens Cultura Nova onder de noemer STIL.leven waarbij Lieke Benders samen met anderen op zoek gaat naar wat ‘stilte’ betekent voor je zintuiglijke waarneming.

Centriphery
Bijzonder dit jaar is de samenwerking met acteur Bart Bijnens van Toneelgroep Maastricht en met de Franse choreograaf Eric Minh Cuong Castaing en illustrator Livia Coloji uit Roemenië. In het kader van Centriphery, een samenwerkingsproject van negen festivals uit Europa die zich allemaal in het ‘Randland’ van hun land manifesteren, vormen deze kunstenaars het artistieke kernteam.

Cultura Nova en Hoge Fronten / Lieke Benders werken al geruime tijd samen. Zo was Cultura Nova coproducent van succesvolle voorstellingen als ‘Niet vergeten’, ‘Gluren’ en STIL. In haar werk benadrukt Lieke Benders op speelse en poëtische wijze het maatschappelijke belang van nuance, mededogen en empathie. Daarbij altijd vertrekkend vanuit haar eigen waarnemingen van behoeften van de mens, tijdsgeest en Zuid-Limburgs DNA. De voorstellingen van Hoge Fronten spelen in theaters in Nederland en België en op verschillende landelijke én internationale festivals.

Bart Bijnens vertegenwoordigt binnen Centriphery Toneelgroep Maastricht. Bart is in 2017 afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. In 2011 was hij deel van een groep studenten die samen met ouderen van Sevagram de ontroerende voorstelling ‘The Family Table’ maakte op Cultura Nova. Naast zijn werk in het theater, met gezelschappen als International Theater Amsterdam, Het Nationale Theater en Toneelgroep Maastricht, heeft Bart ook werkervaring in opera’s, muziektheater en film. Zijn werk als regieassistent en acteur omvat samenwerkingen met internationaal erkende kunstenaars als Ivo van Hove, Frank Van Laecke en Erwin Olaf.

Choreograaf Eric Minh Cuong Castaing (F) richtte in 2007 Shonen Company op. Sinds 2016 is hij ‘associate artist’ bij het Ballet National de Marseille. Daarnaast werkte hij voor toonaangevende dansgezelschappen zoals ICK Amsterdam. Castaing maakt dansvoorstellingen, installaties en film waarin hij het digitale tijdperk onderzoekt. Tevens zijn de dualiteit tussen kunst & maatschappij, realiteit & fictie, natuur & kunstmatigheid terugkerende thema’s in zijn werk. Zijn werk krijgt vorm binnen de maatschappelijke realiteit in samenwerking met instellingen buiten de kunstwereld, waaronder onderzoekslaboratoria, scholen, ziekenhuizen en NGO’s.

Livia Coloji (RO) is beeldend kunstenaar, voornamelijk werkzaam op het gebied van illustratie. Ze studeerde af aan de West University of Timisoara, Faculty of Arts and Design, met een diploma in ontwerp. Ze werkt aan illustratieboeken voor kinderen, briefpapier, verpakkingen en redactionele artikelen voor klanten uit de hele wereld. Ze werd genomineerd voor de World Illustration Award 2015 (UK) en een aantal van haar boeken werden bekroond met nationale designprijzen. Livia maakt ook onderdeel uit van Balamuc, een samenwerkingsverband en onafhankelijke kunstruimte gericht op sociale en politieke tekeningen.

Speellijst STIL.centriphery

Er staan geen voorstellingen op de planning.

Voorbij

  • 24 augustus 2019: STIL.centriphery • 19.00 | SCHUNCK / Glaspaleis, Bongerd 18
  • 25 augustus 2019: STIL.centriphery • 15.00 | SCHUNCK / Glaspaleis, Bongerd 18
  • 25 augustus 2019: STIL.centriphery • 19.00 | SCHUNCK / Glaspaleis, Bongerd 18
  • 26 augustus 2019: STIL.centriphery • 19.00 | SCHUNCK / Glaspaleis, Bongerd 18
  • 27 augustus 2019: STIL.centriphery • 19.00 | SCHUNCK / Glaspaleis, Bongerd 18
  • 29 augustus 2019: STIL.centriphery • 19.00 | SCHUNCK / Glaspaleis, Bongerd 18
  • 30 augustus 2019: STIL.centriphery • 19.00 | SCHUNCK / Glaspaleis, Bongerd 18
  • 31 augustus 2019: STIL.centriphery • 19.00 | SCHUNCK / Glaspaleis, Bongerd 18
  • 01 september 2019: STIL.centriphery • 15.00 | SCHUNCK / Glaspaleis, Bongerd 18

De makers van STIL.centriphery

Hoge Fronten Lieke

Lieke Benders
regie en concept

Hoge Fronten Cultura Nova - Heerlen

Eric Minh Cuong Castaing
choreografie

Bart op het dak Theater. Hoogefronten

Bart Bijnens
performance en video

Hoge Fronten Cultura Nova - Heerlen

Livia Coloji
illustratie

marjolein

Marjolijn de Man
productie

Hoge Fronten Wouter

Wouter Ramakers
productie

Hoge Fronten Cultura Nova - Heerlen

Jolle Roelofs
geluidsontwerp

DSCF3584

Peter Anthonissen
dramaturgie

Hoge Fronten Cultura Nova - Heerlen

Saskia de Haas
regieassistentie en tekst

Hoge-Fronten Teamshoot 2018

Tessa Reijnders
publiciteit

picontwerp

dnc/appie smulders
ontwerp

logo cn

Cultura Nova
coproducent

Centriphery logo 02_orange

Centriphery
coproducent

logosbeneficairescreativeeuropeleft_en

Creative Europe

Centriphery is an European project funded under the Creative Europe framework by the European Union.

 

Dansers en performers

Marcel van Beijnen, Sebastiaan Barneveld, Leroy de Böck en Emmanuel Courtis

Dramaturgie 

Peter Anthonissen en Marine Relinger

Decorbouw en techniek 

Marq Claessens en Vincent Lafeber

 

Met speciale dank aan:

SCHUNCK, Anna Linckens, Roger Schepers, Marga Kattenberg, Brigitta Santegoeds, alle deelnemers aan workshops, het testpubliek en vele anderen.

Het ‘Museum of Stillness’ is een productie van Hoge Fronten / Lieke Benders in samenwerking met Bart Bijnens, Eric Minh Cuong Castaing en Livia Coloji. De voorstelling komt tot stand in samenwerking met de internationale coproducenten Cultura Nova en Centriphery. Daarnaast wordt de voorstelling mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht, C-TAKT, Klooster Wittem en Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg.

 

Winkel

POSTER (40X60CM)

 5,00

PIN ‘MUSEUM OF STILLNESS’

 2,50

POSTER (40X60CM)

 5,00

SET ANSICHTKAARTEN

 5,00

POSTER (40X60CM)

 5,00

TONEELKIJKER

 2,00

Partners

STIL.centriphery komt tot stand met een bijdrage van: