Mrkopalj, the best place ever

STIL.performances in Kroatië

Mrkopalj, the best place ever

door de ogen van de bezoeker

In oktober 2019 en februari 2020 was Lieke Benders, samen met schrijver Saskia de Haas en geluidsontwerper Jolle Roelofs, als ‘artist in residence’ te gast in Mrkopalj, Kroatië. In het kader van de internationale samenwerking Centriphery ontwikkelt Hoge Fronten in opdracht van Cultura Nova een STIL.project dat onderdeel uitmaakt van het programma van Rijeka 2020, Europese Culturele Hoofdstad.

Onder de noemer ‘Mrkopalj, the best place ever’ zijn diverse performances in voorbereiding in samenwerking met de Kroatische kunstenares Tajči Čekada.

Zo is er een speciale ‘Mrkopalj, the best place ever’ vlag ontworpen die gehesen wordt op het plein in Mrkopalj tijdens een performance van de basisschoolleerlingen en de skiclub. Daarnaast componeert Jolle Roelofs een speciaal lied voor Mrkopalj, met een Twin Peaks twist. Dit lied wordt uitgevoerd door het Tamburaci ensemble en het plaatselijke kerkkoor tijdens een performance waarbij licht, projecties en de indrukwekkende houtfabriek van Mrkopalj het decor vormen. 

Er is ook een wandelroute in ontwikkeling, waarbij diverse ruimtes in Mrkopalj omgevormd worden tot kleine museumzalen. De museumzalen zijn een weerspiegeling van de gastvrijheid van Mrkopalj en tonen wat bezoekers in Mrkopalj meemaken. Zo zijn er foto’s van fascinerende dingen uit het dorp te zien, de cadeautjes die bezoekers ontvingen en een installatie van alle drankjes die zij gedurende hun verblijf aangeboden kregen.

Online stiltelab

Wil je meer weten over de residenties in Mrkopalj?
Lees dan de columns van Saskia de Haas op ons online stiltelab.

Hoge Fronten in Mrkopalj>
Alleen nog in gedachten daar>

Of beluister de (Engelstalige) podcast over Mrkopalj.

Podcast>

Speellijst ‘Mrkopalj, the best place ever’

Er staan geen voorstellingen op de planning.

Voorbij

Programma ‘Mrkopalj, the best place ever’

STIL.Mrkopalj

Een virtuele live performance

Wegens de huidige situatie rondom COVID-19 staan de geplande STIL.performances van Hoge Fronten/Lieke Benders in Kroatië ‘on hold’. Hoge Fronten heeft daarom besloten op afstand een virtuele Engelstalige performance te tonen, die toegankelijk is voor een internationaal publiek.

Het kleine dorpje Mrkopalj ligt in een dal in de bergen van Kroatië en bestaat uit maar een paar straten. Het dorpje leeft van het wintersporttoerisme, maar de sneeuw blijft weg, en daarmee de toeristen ook.  Wij nemen je mee. Als toerist. En bieden jou een andere blik op Mrkopalj, weg van de piste.  Kijk rond, loop mee en luister naar de geluiden en verhalen die we hebben verzameld. Ontdek waarom Mrkopalj ‘the best place ever’ is

Ga naar de voorstellingspagina voor meer informatie.

De makers van ‘Mrkopalj, the best place ever’

Hoge Fronten Lieke

Lieke Benders
concept

Hoge Fronten Cultura Nova - Heerlen

Saskia de Haas
tekst

Hoge Fronten Cultura Nova - Heerlen

Jolle Roelofs
geluidsontwerp

tajci cekada

Tajči Čekada
performer

logo cn

Cultura Nova
coproducent

Centriphery logo 02_orange

Centiphery
coproducent

logosbeneficairescreativeeuropeleft_en

Creative Europe

RIJEKA2020

Rijeka 2020
European Capital of Culture

de_nieuwe_collectie_logo

De Nieuwe Collectie
vormgeving

Partners

‘Mrkopalj, the best place ever’ komt mede tot stand met bijdragen van: