Een theatrale tour rond het Orleansplein in Maastricht
Op het Orleansplein staat plots een zuil met bovenin de letters STIL. in neon. Dit is de verzamelplek en het begin van een theatrale route. Vanuit hier maak je een korte wandeling rond het Orleansplein. Je bekijkt de buurt met andere ogen. En wat maakt een buurt? Je ontdekt de verhalen achter de gevels. Over kleine en grote ergernissen zoals vuilnis, lawaai en fietsen. Over hulpvaardigheid, saamhorigheid en tevredenheid. Over er altijd willen blijven wonen.
Theatermakers Lieke Benders, Anoek Oostermeijer, schrijver Saskia de Haas en componist Jolle Roelofs van Hoge Fronten lieten zich door ontmoetingen met de bewoners rond het Orleansplein inspireren tot deze theatrale tour. Tijdens de tour ontdek je de verhalen van de wijkbewoners in al hun diversiteit, van oude Maastrichtse inwoners tot jonge studenten van overal vandaan. Een plein komt tot leven.
Hoge Fronten / Lieke Benders en STIL.
Sinds 2017 doet theatergezelschap Hoge Fronten, onder leiding van Lieke Benders, onderzoek naar stilte en stilstand. Vanuit STIL.het lab in Klooster Wittem creëert Hoge Fronten, samen met anderen, al vier jaar lang, een groeiende reeks voorstellingen, performances en installaties rondom stilte.
Dit jaar, 2020, is het STIL.finale jaar. In dit slotjaar van het STIL.project kwam de wereld om ons heen onverwacht tot stilstand. Maar STIL. gaat door, juist in deze tijd. Tijdens STIL.finale presenteert Hoge Fronten STIL.voorstellingen in Maastricht, Almere en Heerlen.
Lieke Benders
regie en concept
Saskia de Haas
regieassistentie en tekst
Jolle Roelofs
geluidsontwerp
Anoek Oostermeijer
theatermaker
dnc/appie smulders
ontwerp
Marq Claessens
decorbouw en techniek
Wouter Ramakers
productie
Marjolein de Man
publiekswerking
Peter Anthonissen
dramaturgie
Tessa Reijnders
publiciteit
Met speciale dank aan:
Yildiz Plaza, café 1900, de bewoners van het Orleansplein en omgeving en vele anderen.
STIL.de stad is een productie van Hoge Fronten / Lieke Benders. De voorstelling is onderdeel van de proeftuin Ruimte voor Makers, waarmee de Stedelijke Cultuurregio Zuid nieuwe makers in staat wil stellen nieuw publiek te bereiken op ongebruikelijke plekken. De proeftuin wordt gefinancierd door de deelnemende gemeenten Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen en door de Provincie Limburg. Daarnaast wordt de voorstelling mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, BankGiro Loterij Fonds, Cultura Nova, Klooster Wittem en C-TAKT.
Pers
Thuis in Maastricht (link)
Foto’s
Foto’s nodig in hoge resolutie? Stuur een mail naar publiciteit@hogefronten.nl.