Een QR-code scannen

QR-codes geven snel toegang tot websites zonder dat je een webadres hoeft te typen of onthouden. Je kunt een QR-code scannen met een smartphone of tablet. Hier beneden vind je verdere instructies.

QR-code scannen op Android

Smartphones waarop Android 9 (of nieuwere) software is geïnstalleerd kunnen direct vanuit de camera app een QR-code scannen. Dit dankzij de QR scanner van Google Lens. Om een code te scannen hoef je daarom alleen maar de camera app te openen en de camera op een QR-code te richten. Als je op het scherm van je smartphone kijkt, zul je zien dat Google Lens direct de URL van de pagina detecteert en aan je laat zien.

Heeft jouw smartphone geen Android 9 maar bijvoorbeeld Android 8? Dan kun je gebruik maken van Google Assistant om een QR-code te scannen. Activeer Google Assistant op de door jou gebruikelijke manier, klik op het lens-icoontje onderin het scherm, en richt de camera van je smartphone op de QR-code die je wilt scannen. Hierna verschijnt er de link van de code op je beeldscherm.

QR-code scannen op iOS

Een QR-code scannen op iOS werkt eigenlijk net zo simpel als op Android. Open de camera van de smartphone, richt de camera op de code en vervolgens verschijnt er een notificatie bovenin je beeldscherm. Je hoeft dus niet eens een foto te maken; de camera herkent de code vanzelf. Als je op de notificatie bovenin je beeldscherm klikt dan leidt dit naar de link die bij de QR-code hoort.

QR-code scannen met een app

Je kunt ook een QR-code scannen met behulp van een app op jouw smartphone of tablet. Ga naar de Google Play Store (Android) of App Store (Apple/iOS) en zoek op QR-code scanner. Kies de app van jouw keuze en installeer deze. De meeste apps zijn gratis te gebruiken.

QR-code-scannen