Het _WITTEBEREN_-experiment

We gaan een klein experiment doen. Vanaf dit moment mag je één minuut niet aan een _WITTEBEER_ denken. Je mag overal aan denken, maar aan één ding mag je absoluut niet denken: een _WITTEBEER_. De tijd gaat in als je op de knop drukt.

Start de tijd

Kneedbare hersenen


Bron: giphy.com
Onze hersenen bestaan uit honderd biljoen100.000.000.000.000!!! zenuwcellen, en per seconde gaat ons brein een miljoen nieuwe zenuwverbindingen aan. Dit betekent dat onze hersenen continu veranderen. Dit kun je ook een beetje sturen, in je eigen voordeel. Als je veel grappen maakt en aan leuke dingen denkt, worden de radertjes in je hoofd ook vrolijker afgesteld. En oefen je veel met tekenen, spelling of het geven van spreekbeurten, dan worden je hersenen daar steeds beter in.

Tip

Ons brein is gek op water. Als je water hebt gedronken, werken je hersenen beter. Dat blijkt ook uit onderzoek. Kinderen die water drinken voordat ze een proefwerk maken, presteren beter dan kinderen die geen water drinken.

Memory

Draai de kaartjes om en probeer twee dezelfde bij elkaar te zoeken. Als je alle setjes gevonden hebt, win je. Probeer het spel uit te spelen in zo weinig mogelijk zetten!

speel memory

?

Foto's uit de voorstelling

1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Geheugenexperiment

Pak een pen en papier. Lees nu de onderstaande woordenlijst een keer goed door en probeer alle woorden te onthouden.


_WORDS1_


Verberg nu de eerste rij woorden en laat een tweede rij zien:

wissel

Quiz!

Hoeveel wegen je hersenen als je tien jaar bent?

Ongeveer 200-300 gram (zo veel als 1 beker water) Ongeveer 400-500 gram (zo veel als een voetbal) Ongeveer 1200-1300 gram (zo veel als een cavia)

Slapende vrouw

Kijk een tijdje naar de blik van deze slapende vrouw.

Wat gebeurt er?

De drie leukste liedjes uit 'niet vergeten'!

Het team van ‘niet vergeten’

Dit zijn de mensen die meewerken aan de voorstelling. Ga met je muis over de foto om te zien wat ze gedaan hebben.

GEHEIMTAAL?

Is het neit gek dat je dzee zin wraahscjinjilk znoder porbelemn knut lzeen?

Ons brein is erop ingesteld om foutjes in de omgeving automatisch te corrigeren. Dat doen je hersenen ook bij woorden waarin de letters door elkaar gegooid zijn. Voorwaarde is wel dat de eerste en laatste letter op de juiste plek staan en dat je al behoorlijk goed kunt lezen. Best knap hè van je hersenen!

Zelf geheimtaal schrijven

Hebben of herinneren?

Wat zou je liever willen?

Iets uitkiezen in de speelgoedwinkel? Of een uitje maken naar een pretpark?

Hersenmannetje?

Dit plaatje is eigenlijk een afbeelding van ons brein. Het laat zien hoeveel hersenmassa bepaalde lichaamsdelen in beslag nemen.

Wat leren we hiervan? Dat onze handen en lippen blijkbaar zo ingewikkeld zijn dat ze heel veel hersenweefsel nodig hebben.

Gáááááp!

Moet je ook weleens geeuwen in de klas? En denkt de juf dat je niet bij de les bent?

Fout! Geeuwen wordt wel gezien als teken van verveling. Maar het is juist een manier om beter op te letten! Als je geeuwt gaat er zuurstof naar je hersenen. Je hersenen koelen een beetje af en worden wakker geschud.

Foto van pixabay.com

Quiz!

Hebben slimme mensen een groter brein?

Ja Nee

De kracht van herhaling


Bron: giphy.com
Je denkt misschien dat je sommige dingen nooit zult vergeten: de eerste keer naar de kleuterschool, op schoot bij Sinterklaas, het begraven van je goudvis. Maar dat schijnt niet te kloppen. Het kan best zijn dat je je dit, later als je groot bent, niet meer kunt herinneren.

Als je graag iets wil onthouden, of dat nou de biologieles op school is of een verjaardagsfeest, dan moet je er regelmatig aan terugdenken of het opschrijven en teruglezen. Telkens als je iets overdoet of aan iets denkt, wordt het dieper in je geheugen geslepen. Dingen die je wil onthouden moet je dus vooral vaak herhalen.

Voedsel voor het brein

We poetsen onze tanden, kammen onze haren en smeren onze huid in met zonnebrandcrème. Eigenlijk zouden we ook onze hersenen moeten verzorgen. Maar hoe doe je dat?

1 Sport en beweeg
Door lekker te bewegen worden ook je hersenen soepeler.
2 Leer nieuwe dingen
Onze hersenen willen graag dingen leren. Het is dan ook heel gezond voor je brein om te spelen en naar school te gaan.
3 Duik op tijd je bed in
Tijdens de slaap wordt het brein schoongemaakt.
4 Eet voor je hersenpan
Noten, bessen, aardbeien, bruin brood, yoghurt, spinazie, kip en vis. Het is lekker en ook nog eens goed voor je hersenpan.

Vakantie in je hoofd


Bron: giphy.com
Terugdenken aan die leuke vakantie van een paar jaar geleden, of op een regenachtige zondag door oude foto-albums bladeren met je vader of moeder. Het ophalen van herinneringen is een soort vakantie in je hoofd. In gedachten ben je weer eventjes in dat fijne moment van toen.

Daarnaast maakt het je ook creatiever en werkt als een natuurlijke pijnstiller. Goed om te weten! Krijg je een prikje bij de huisarts, denk dan terug aan leuke momenten!

Tekeningen van kinderen over de voorstelling

1 / 11
2 / 11
3 / 11
4 / 11
5 / 11
6 / 11
7 / 11
8 / 11
9 / 11
10 / 11
11 / 11

Feit of fabel?

Als je iemand onder een hersenscan legt kun je zijn gedachten lezen.

Feit Fabel

Contact

Wil je meer informatie over de voorstelling ‘niet vergeten’? Of de makers Lieke Benders (Hoge Fronten) en Joke van Leeuwen? Neem dan contact op!

E-mail: publiciteit@hogefronten.nl

Facebook: www.facebook.com/hogefronten

Website: www.hogefronten.nl

Geheugentestjes en weetjes: Otje van der Lelij (otjevanderlelij.nl)

Contact

Speellijst

Waar en wanneer kun je naar de voorstelling ‘niet vergeten’ gaan kijken?

Kijk snel op de speellijst of we ook bij jou in de buurt komen!

Speellijst